zaterdag 21 december 2013



Binnenkort 26 uur in één etmaal

Den Haag. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om de duur van een etmaal te flexibiliseren.  Plan is om tijdens de herfst- en wintermaanden dagen van 22 uur te hanteren. De lente en zomerdagen worden dan 26 uur. Dit plan maakt premier Mark Rutte maandag a.s. bekend op een druk te bezoeken persconferentie in Nieuwspoort. Deze blog wist alvast beslag te leggen op het plan. In de inleiding van het vertrouwelijke stuk schrijft Rutte: “In deze tijden van economische tegenwind moeten we geen middel onbenut laten om Nederland uit de crisis te helpen.” Rutte ziet in tal van sectoren economische en sociale voordelen ontstaan.

Naar verluidt wordt achter de schermen al druk gewerkt aan het etmaal-akkoord. De woordvoerders van vaste gedoogpartners D66, CU en SGP die ook de zomer- en wintertijd in hun portefeuille hebben, zijn al op het ministerie van EZ gesignaleerd.

Afsluiting van het akkoord wordt in Den Haag algemeen als een huzarenstukje beschouwd. Nog niet eerder waren partijen van zo uiteenlopende aard zo dicht bij een akkoord over het etmaal. Voor ieder van hen zal het nog een hele toer worden om hun achterbannen te overtuigen. Pechtold, Slob en Van der Staaij zijn alweer in de sportzaal gesignaleerd. Zij zullen verder dan ooit tevoren over hun eigen schaduw heen moeten springen.

Het christelijk smaldeel van de gedoogcoalitie staat voor een hels karwei om de gelederen gesloten te houden. Slob:”De ChristenUnie herbergt van oudsher veel creationisten in haar geledingen. Voor hen is de dag van 24 uur bijkans heilig.” Ook Van der Staaij voorziet een pittige discussie binnen zijn partij: “De Schrift biedt in het Oude noch in het Nieuwe Testament expliciet ruimte voor een eigen menselijke invulling van het etmaal.”

Voor D66 is ondertekening van dit akkoord nog geen uitgemaakte zaak. “Onze partij staat van oudsher pal voor de individuele burger. Waarom de keuze voor de duur van een etmaal niet gewoon bij de Nederlander zelf neerleggen? Het voorschrijven vanuit Den Haag hoe lang een dag mag duren vinden wij zó 2013.” Op de eerstvolgende fractievergadering stelt Pechtold het onderwerp tijdens het vaste agendapunt “Betutteling” aan de orde. Voor het geval uit peilingen van Maurice de Hond blijkt dat D66 toch garen gaat spinnen bij instemming, overweegt Pechtold het onderwerp de volgende keer onder het agendapunt “Innovatie” te bespreken.

Coalitiepartners VVD en PvdA moeten ook water bij in wijn doen. Zo laat de VVD de keuze voor de lengte van een etmaal liever over aan ondernemers. “Iedere ondernemer kan dan per dag afhankelijk van de orderportefeuille kiezen voor een etmaal van 26 of 22 uur”, zegt Kamerlid Anne-Wil Lucas. De PvdA ziet meer in medezeggenschap. Fractielid Attje Kuiken:” Wij pleiten voor een bindend advies van de ondernemingsraad aan het begin van iedere werkweek.”

Groen Links neemt ook dit keer afstand van het akkoord. Wel overweegt de partij tot het allerlaatste moment mee te blijven onderhandelen. Alhoewel de partij zich onthoudt van commentaar wordt in kringen rondom fractievoorzitter Van Ojik gefluisterd dat de sterke lobby vanuit het Wereld Natuurfonds hier debet aan is. Het plan zou een regelrechte bedreiging zijn voor de biodiversiteit in de Ecologische Hoofdstructuur. Een Kamerlid dat liever anoniem wil blijven ontkent dit stellig. Hij bevestigt wel dat het voortbestaan van de eendagsvlieg in zijn fractie uiterst gevoelig ligt.

FNV-voorzitter Ton Heerts staat niet afwijzend tegenover het plan:”We zien de laatste jaren de animo voor 24-uurstakingen sterk teruglopen. Deze maatregel nodigt uit om stakingen te concentreren in de zomer. Als onze leden dan bij de poort van de fabriek postvatten, hoeven ze geen autobanden en debiteuren-crediteurenadministraties meer in de fik te steken om zich warm te houden.” Wel pleit hij voor stiptheidsacties om de invoering van het plan te markeren.

In de eerste schriftelijke reactie van VNO-NCW toont werkgeversvoorman Bernard Wientjes zich ingenomen met het kabinetsvoornemen:”Dit levert voor Nederland een Unique Selling Point op. Ik heb de laatste jaren veelvuldig in Den Haag gepleit voor het plukken van low hanging fruits. Voor de lange termijn kiezen wij liever voor volledige deregulering van de duur van het etmaal. De ondernemer kan dan zelf kiezen welke lengte het beste aansluit bij zijn bedrijfsvoering. De huidige maatregel is vooral een eerste, betekenisvolle stap in de goede richting.”

Het kabinet onderzoekt nog of het plan ook gevolgen heeft voor ons zonnestelsel. Astronaut André Kuipers is aangesteld als voorzitter van de onderzoekscommissie. Hij heeft ruime ervaring met de flexibilisering van het etmaal. Namens de commissie heeft hij het wetsvoorstel voor advies gestuurd aan de bemanning van het internationaal ruimtestation ISS.

ISS-kapitein Rick Mastracchio wil zich echter niet aan deze materie branden:”Vanuit ons point of view hechten wij waarde aan onze onafhankelijke positie boven de partijen. Hij wil nog wel kwijt dat de bemanning zich doorgaans beperkt tot wetenschappelijke items. ”Dit soort zweverige plannen is niet aan ons besteed. Het lijkt mij geen gewichtige zaak” Hij heeft het wetsvoorstel dan ook zonder verder commentaar teruggestuurd naar de aarde. Alhoewel Mark Rutte dit nog niet wil bevestigen, schijnt het plan daarbij in de dampkring te zijn verbrand.



NB. Genoemde leden van de coalitiepartijen vervullen ook daadwerkelijk de functie van volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer.

Met dank aan De Speld, uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws. Prachtige inspiratiebron van vermaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten