zaterdag 11 januari 2014

Introductielessen FB voor beginners.





Hoe leg je uit wat FB is? En wat je er mee kunt. En zo. Deze vraag houdt mij bezig. En met reden. Ik ben lid van een besloten groep op FB (zie les 5). En in het diepste geheim speelt zich aldaar een discussie af. Centrale vraag: waar mogen we met elkaar in deze bij tijden sfeervolle achterkamer van het internet over praten? Tijd om even te bezinnen om een paar beginselen van FB. Vooral bedoeld voor als je besmet bent met het FBhuivervirus.

Nu ben ik bepaald geen kloon van de zelfbenoemde Technoviking Alexander Klöpping. Verwacht daarom beslist geen wetenschappelijk betoog. Wat weer als voordeel heeft dat u niet op zoek hoeft te gaan naar welke vorm van (zelf)plagiaat dan ook. Ik volsta met een paar basislessen.

Les 1 Je zit erop.

FB is net een bank. Nee, niet zo’n door de staat ondersteunde bonusreus. Meer een zitbank. Je zit op FB. En net als bij een zitbank kun je comfortabel zitten. Lekker onderuit gezakt scroll je met je muis of je vinger door de berichten (zie les 2). Met je vinger doe je het vooral op je smartphone of tablet. Je vinger wordt daar niet vies van.

Sommige FB’ers nemen je bij de hand. Ze posten dan berichten over hoe lekker ze zitten of dat ze gisteravond hebben doorgezakt. Anderen zetten er een foto op waarop je kunt zien hoe ze op de bank zitten. Hoe het eruit zag nadat ze waren doorgezakt. En met wie. En hoe gezellig dat was. En wat je dan kunt eten en drinken. Of hoe anderen op de bank zitten. Of van andere mooie banken waar ze ooit op hebben c.q. zouden willen gaan zitten. En als ze de bank kwijt willen zetten ze dat erop.

Als je er eenmaal op zit, bepaal je zelf hoe vaak per uur, dag of week je er op zit. Maar dat is logisch. Door de bank genomen kun je zeggen dat er meer FB’ers zijn die er op zitten dan dat ze er op zetten.

Les 2 Je zet erop.

FB is net een tafel. Je zet erop. En dan specifiek “het” of “wat”. Je zet het of wat erop. En dan meestal “ff”. Je zet het er ff op. Of je zet er ff wat op. Dat doe je zelf. En dat doe je alleen. Je kunt het ook zelf (probeer maar, je kunt wat of het). En het en wat bepaal je gewoon zelf. Dat kan een Selfie zijn. Maar ook een gedichtje. Of dat je je trouwring terug hebt gevonden bij het stofzuigen van de naden van de bank. Of dat je een “onduidelijke” relatie hebt (hoe je dat doet leer je in verdiepingscursus 3, najaar 2014). Maar dan zou ik een andere volgorde kiezen. Tenzij je tussen het kwijtraken en het stofzuigen in je eentje aan tafel bent komen te zitten. Dat van die onduidelijke relatie heb ik nog maar één keer gelezen. Dat komt misschien omdat veel FB’ers niet zo goed weten of ze dat leuk moeten vinden. Dat lijkt meer op wanhoop. En dat is niet bon ton op FB. Daar maak je geen vrienden mee. Op FB althans. Terwijl je daar juist dan wel behoefte aan hebt.

Voor sommigen is FB een bijzettafeltje. Af en toe zitten ze erop; en bij hoge uitzondering zetten ze er ff wat op. Voor anderen is het juist de eettafel. Alle ingrediënten, waar je wat hebt gekocht, het complete recept, het kookproces, hoe het eten er tijdens en na het kookproces uitziet (sommigen gaan daar erg ver in, ik adviseer je om voorzichtig te beginnen, je kunt altijd uitbreiden), je disgenoten. Er zijn zelfs FB’ers die melden waar het aan tafel over ging. En als jij er dan op zit, kun je van geval tot geval zelf bepalen of je het leuk vindt. Als je kunt typen (die cursus bieden wij ook aan, klik hier) kun je specifiek aangeven wat je er leuk aan vindt. En hoe die ander de volgende keer kan voorkomen dat de aardappelen aanbranden. Vooral handig om een “onduidelijke” relatie te voorkomen ook. Zeg nou zelf, wat heb je daar nu aan?

Les 3 Ook vrienden zitten en zetten.

FB is net een verjaardag. Je zit niet in je eentje op FB. Je zit er met vrienden. Per persoon spreek je af of je vrienden bent. Dat gaat er wel wat bureaucratischer aan toe dan in de rest van je leven. Dat hoop ik althans. Als je vriendschap wilt sluiten, stuur je je potentiële vriend een verzoek. Als die ander dat accepteert dan ben je vrienden. Dat heeft ook voordelen. Je hoeft er bijvoorbeeld de deur niet voor uit. En je hoeft elkaar niet te ontmoeten. Zelfs kennen is geen vereiste. Zeg nou zelf, vriendschap is toch niet aan dat soort futiliteiten gebonden.

Wat jij op FB zet, kunnen je vrienden liken, van commentaar voorzien en zelfs lezen. Dat kan op FB prima in die volgorde hoor. Gewoon doen. Ook je vrienden zetten het en wat er naar eigen inzicht op. En liken al dan niet de berichten van hun vrienden.

Les 4 Jij en je vrienden vinden leuk.

FB is net een familiereünie. Je gaat er heen omdat je het leuk vindt. Of omdat je familie het leuk vindt en jij niet in je eentje thuis wilt blijven. Of omdat je niet van dat soort bijeenkomsten houdt, maar wel graag op de hoogte wilt blijven van het of wat. Je kunt op FB honderduit kletsen. Of vooral om je heen kijken. Bijvoorbeeld om bij te houden wie er wel zo moedig was om af te zeggen. Als je dan thuis komt ben je wel op de hoogte van alle hets en wats. Terwijl je zelf je kaarten zorgvuldig aan de borst hebt gehouden.

FB is ook als die ouwe zeurtante die net iets te opdringerig was. Ze praatte maar door over haar zieke dit en dat. En jij maar stimuleren met hummen, schudden en knikken. En na afloop op de terugweg naar huis je beklag doen over die ouwe taart. Bleek het toch niet zo leuk te zijn. Maar dat zet je er natuurlijk niet op.

Les 5 Je kunt lid worden.

FB is net een huis met een voor- en achterkamer. Vergeet even les 1 tot en met 4. FB heeft ook een achterkamer. Voor speciale doelen kun je een aparte kamer inrichten op FB: een groep. Daar komen geen vrienden bij elkaar. Maar leden. Je kunt lid zijn van een groep. Die heb je ook weer in soorten en maten: openbare, besloten en geheime groepen. Binnen een groep hoef je niet vriendschappelijk met elkaar om te gaan. Je bent namelijk doelgericht lid. Wil je lid worden, dan dien je een verzoek in. Iedere groep heeft zijn eigen toelatingsprocedure en ballotage-commissie. Wees gerust. Ontgroeningen komen zelden voor. Iedere groep kan ook zijn eigen spelregels bepalen. Het handigste is als het karakter van de groep leidend is voor de inhoud van het wat en het. Zo oogst je in een besloten Messigroep weinig waardering met Ronaldo-filmpjes. Tenzij het de top-10 van grootste missers van Ronaldo is natuurlijk. Dat levert vermoedelijk veel “likes” op. Misschien wel meer dan de top-10 van mooiste Messi-treffers…

Tot zover deze basiscursus. Liked het je leuk om op FB te zitten? Zet dan de eerste stap en klik hier.  

Kleine kans dat deze blog u iets heeft gebracht. Hij wordt voornamelijk via FB verspreid. Vind ik leuk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten